2012. május 31., csütörtök

Ahogy én csinálom I.

A cippzár bevarrása

Erika barátnőmtől tanultam meg  a cippzárbevarrás alapjait. Most levezetem Nektek lépésről lépésre képekkel, remélem tudok segíteni az érintetteknek! :)

1. Összerakom a kiválasztott alapot vékony (0,5-ös) vatelinnel (vagy tűnemezzel), és egy bézs alappal (ez lehet lepedővászon is), és összekukacolom, tűzéssel díszítem a szendvicsemet. A vatelint és a hátlapot nagyobbra hagyom, szabadkezes tűzéskor itt tudok visszakanyarodni a használandó felületre.


2. Kivágom az adott neszeszer formát, és a bélést (itt rózsaszín), és egy színben harmonizáló (vagy pont kontrasztos - ízlés dolga) cippzárat. A cippzár kb. 5 cm-rel hosszabb, mint maga a nesziforma, a felesleget a munka végén levágom inkább, lényeg, hogy a cippzár átvarrásakor nehogy tűt törjek, mert pont a fémes végekben menne a varratom.


3. Most megfogom a neszi egyik oldalát, ráhelyezem a cippzárat úgy, hogy a húzós része a tűzött rész színére néz, erre helyezem a bélést, színt színre fordítva, és cippzárvarró talppal összevarrom a 3 alkatrészt.4. Ezután kihajtom a rétegeket, így a neszi  szép oldala mögé kerül a bélés - köztük a már bevarrt cippzár - és színéről keskenyen végigtűzök.


 5. Ezután a cippzárat ugyanígy bevarrom a másik két réteg közé.
6. Ebben a fázisban színt színre fordítom a neszi színét, valamint a bélését, gombostűvel rögzítem a rétegeket és körbevarrom a neszit, lyukat hagyva a kifordításhoz.
7. Ezután szétnyitom a sarkokat, és elvarrom őket, ettől lesz "talpa" a neszinek.


8.  Ekkor levágom a felesleges cippzárvégeket, kifordítom a neszeszert, géppel keskenyen bevarrom a bélésen hagyott lyukat, a cippzár húzójába pedig szalagot teszek, mely könnyíti a húzást és díszít is.


Jó munkát é szép napot nektek!
2 megjegyzés:

 1. Nagyon jó lett a leírás és a képek is jók!
  Szombaton találkozunk :o)
  Rózsa

  VálaszTörlés
 2. Köszi, alig várom! :)
  Addig is alkoss szépeket!

  VálaszTörlés